Stranice

10. tra 2013.

Medicina stanovanja

Sigurno smo se svi našli u situacijama da se u jednom prostoru osjećamo ugodno i spokojno, a u nekom drugom nelagodno i depresivno. Činjenica je da prostor u kome boravimo, stanujemo ili radimo može biti zdrav ili bolestan, mada često nije u pitanju cijeli prostor već pojedini njegovi segmenti. Postoje različiti faktori koji utiču na energiju prostora. Prema prirodnoj hijerarhiji, postoje niža, elementarna bića,  koja obitavaju u biljkama i prostoru, to su različite astralne razine koje se prepliću sa našim energijama i koje nisu prepoznatljive na fizičkom nivou, ali ih na energetskom nivou itekako osjećamo. Tako, svaki prostor ima svoj elementarni duh, pa često možemo čuti za neku kuću da je ukleta ili da se u njoj dešavaju čudne sudbine, bolesti ukućana i sl. Prostor takođe obilježava energija ukućana koji u njoj borave, pa tako, kada kupujemo kuću ili stan trebamo se dobro raspitati o tome ko je prije nas tu živio.    Postoje i karmičke spone i sudbinska predodređenost za boravak u odgovarajućem prostoru, čija će energija aktivirati određene karmičke elemente našeg postojanja, kao što je npr. bolest. S druge strane, svako zemljište ima svoju geomorfološku strukturu koja stvara specifično zračenje u zavisnosti od niza faktora, kao što su prisustvo određenih mineralnih spojeva, podzemnih voda, podzemnih spilja, hartmanove mreže, kerijeve mreže, dalekovoda, trafo-stanica, radio-stanica, kanalizacionih odvoda, groblja, smetljišta i sl. Oblik i konfiguracija terena takođe je ono što utiče na opštu energiju kojom prostor zrači. 

Svaki nepovoljan prostor emituje otrovne strelice. Dužim boravkom ili spavanjem u takvoj prostoriji  mi se izlažemo djelovanju tih strelica i s vremenom počinju da se javljaju posljedice u vidu narušenog zdravlja, nervoze, depresije, glavobolje i sl., dok stručnjaci koji se bave otkrivanjem patogenih geomagnetskih zračenja tvrde da, ukoliko spavamo na mjestima gdje postoje takva zračenja  dolazi do obolijevanja organa koji pokriva geopatogenu tačku te da su takva zračenja glavni uzročnik  kancerogenih oboljenja. Ono što takođe emituje štetnu energiju jesu elektronski uređaji kojima smo svakodnevno izloženi. Naš nervni sistem konstantno registruje energetske impulse prostora u kome se nalazimo i reaguje na njih na način koji mi doživljavamo kao loše vrijeme, težak dan, neraspoloženje, nesanicu. U zdravom prostoru reakcija nervnog sistema bit će potpuno drugačija, zato se nećemo isto osjećati u seoskoj kući napravljenoj od drvenih greda, okruženu jorgovanima i voćnjacima, bez unutrašnjih instalacija vode, struje i kanalizacije, bez elektičnih aparata ili u stambenoj zgradi od betona i čelika  koji stvaraju efekat "faradejevog kaveza" s obzirom da takav prostor stvara jednu sterilnu i neprobojnu atmosferu, što znači da nema razmjene energije niti otpuštanja nakupljene negativne energije unutar prostora. Svu tu energiju mi upijamo poput spužve i u konačnici  postajemo slika prostora u kome boravimo, svaki nedostatak ili nepravilnost odražava se na našem izgledu, zdravlju i opštem raspoloženju, koje se najbolje očituje u jutarnjem buđenju što je glavno mjerilo koje nam govori da li spavamo u povoljnom ili nepovoljnom položaju. 

Jutarnja mrzovolja, depresivnost i teško razbuđivanje govore o prisustvu elemenata koji štetno utiču na naše energetsko polje. Prema feng-shui praksi, prostor mogu povređivati oštre linije namještaja, špicasti predmeti ili recimo kaktusi sa bodljama, kao i agresivni motivi na slikama, zračenje električnih aparata, prenatrpanost prostora, oštećeni dijelovi pokućanstva  i sl., dok pozitivne energetske vibracije mogu da se stvore pomoću jantri, sakralnih simbola, boja, kristala, biljaka ili jakog osvjetljenja zatamnjenih uglova koji isijavaju nepovoljnu energiju. Sa spoljašnjeg aspekta, na naš stambeni prostor može da se obrušava negativna energija ukoliko se objekat sučeljava sa dalekovodom, grobljem, zatvorom, bolnicom, smetljištem, garažom ili radionicom u kojoj je buka, tvorničkom halom koja ispušta različite hemijske supstance, ukoliko u blizini objekta protiče kanalizacioni odvod, plinovod i sl. Iz naprijed navedenog vdiljivo je da je skoro nemoguće u potpunosti se zaštititi od nepovoljnih uticaja, posebno u urbanim sredinama koje su uveliko postale sterilne kada je u pitanju pozitivan duh i pozitivna energija. Dobro je poznato da svaki grad, koji ima svoje staro jezgro, predstavlja magnet za ljude, kao što je Istambul, sarajevska Baščaršija ili dubrovački Stradun, koji daju poseban duh jednom gradu, dok metalno-staklene grdosije od tržnih centara služe samo za isisavanje energije i novca, gdje komotno možemo reći da dušu ostavimo vani u trci za raznim preparatima i proizvodima koji nam uglavnom uništavaju zdravlje ili nam ne trebaju.

Pariz  leži na krečnjaku i kažu da je to jedan od razloga zašto ovaj grad emituje posebnu energiju. Naši preci su svjesno ili instinktivno, znali stvoriti zdrav stambeni prostor izgrađen od prirodnih materijala, čiji su zidovi krečeni prirodnim krečom a ne akrilnim bojama, stvarajući optimalne uslove za "disanje" prostora. Prostor u koji slobodno ušeta seoska mačka i "pokupi" negativnu energiju, jer  mačka je prirodni detektor negativne energije i ona će zaspati tačno na mjestu gdje postoje podzemna zračenja i tako neutralisati njihov uticaj u prostoru . Takođe, toaleti i sve otpadne energije nalazile su se izvan stambenog prostora, život bez električne energije i raznih perilica, sušilica i deterdženata je imao ogromne prednosti. Zapravo, današnji život je suviše sterilan i teži ka pretjeranoj civiliziranosti koja dezintegriše njegov izvorni duh.  

S obzirom da boravkom u "faradejevom kavezu", izloženi patogenim geomagnetskim zračenjima, predstavljamo podlogu za upijanje štetnih energija, mi trebamo voditi računa o tome da se takve energije oslobode iz našeg tijela. Najbolji način za to je povremen boravak na selu, u prirodi, na moru, bavljenje hortikulturom, vrtlarstvom i sl., u protivnom, dugotrajan dodir sa patogenim strujanjima bez njihovog eliminisanja predstavlja siguran put u bolest. Veoma je važno, kada krenemo kući s posla ili sa puta, kupovine i sl., da ne unosimo u svoj životni prostor nakupljene frustracije i negativne utiske. Elementarni duh prostora predstavlja određenu vrstu slijepe inteligencije koja ne prosuđuje da li je nešto dobro ili loše, već kao začaran održava nivo energije koja se emituje u prostoru - iz biljaka, tv prijemnika, muzičke linije, namještaja, ukućana, hrane i sl. koji stvaraju specifičnu energetsku mješavinu koja je različita u svakom prostoru. Ako se u nekom prostoru često obavljaju vjerske molitve, kao što su hramovi ili sakralni objekti, elementarni duh takvog prostora biće pod snažnim nabojem duhovne energije koja će djelovati iscjeljujuće i pročišćavajuće na naš duh. Ukoliko naš prostor ukazuje na prisustvo nepoželjnih oblika energije, trebamo se zapitati kakvo je naše učešće u tome i šta možemo učiniti da ga izliječimo i harmonizujemo.

3 komentara:

 1. Zanimljiv post, znala sam da ima nesto u tome. Ja se svojoj kuci, osecam predivno, imad savrsen pogled na prirodu, kuca je prostrana, osvetljena suncem, ali u kuci svog partnera jako lose. Ne znam sta da radim osim da vizualizujem novu kucu za nas zajednicki zivot, jer njemu kad bih ovo objasnila nebi me shvatio ozbiljno

  OdgovoriIzbriši
 2. Tebi iz nekog razloga ne odgovara elementarni duh tog prostora i duži boravak u njemu bi ti vjerovatno poremetio ravnotežu...ali razmotri malo situaciju njegovih ukućana, zdravstveno, psihičko, emocionalno stanje i opštu atmosferu koja vlada, da li mu je neko bolestan, depresivan i sl., jer se energija doma emituje kroz njegove ukućane. Isto tako, partner može biti potpuno druga osoba pri izlasku u prirodu ili provod, a da po dolasku kući poprimi dugačije raspoloženje. Naše fizičko tijelo okružuju različita energetska (svjetlosna) tijela, u zavisnosti od njihove čistoće i otpornosti zavisi u kojoj mjeri će stradati usljed djelovanja štetnih energija. Postoje jednostavno domovi čija razina poremećaja oštećuje naše emocionalno tijelo i u takvom domu niko nije emocionalno sretan i ispunjen, dosta je takvih sterilinih prostora koji odbijaju i distanciraju ukućane. Ima tu uticaja i kuhinja koja spaja ukućane i način spremanja hrane i sl., jednostavno, kuhinja mora uvijek biti aktivna. Međutim, kroz različite tehnike jačanja našeg duha i tijela, meditacijom, molitvama, duhovnom i mentalnom higijenom, mi možemo dosta toga učiniti da se zaštitimo od takvih uticaja. Postoje takođe različite tehnike čišćenja prostora kao što je morska so i sl.

  OdgovoriIzbriši
 3. Odličan i zanimljiv tekst!
  Odličan, jer na interesantan način pojašnjava delovanje raznih štetnih zračenja, uticaja, vibracija, talasa na čoveka. A, sve je istina, što ja, kao profesionalni radiestezista, mogu da potvrdim sa sigurnošću!
  Zanimljiv, jer nije klasičan radiestezijski tekst, već upravo upućuje na ono, o čemu imam isto mišljenje, da mnogi ljudi, sami traže i biraju mesta loših uticaja. Razlozi za to mogu biti raznoliki, ali sve je u suštini, proces učenja, kroz odnos dobra i zla!
  Redosled postupaka je prvo radiestezijski pregled prostora,(najbolje pre kupovine ili uselenja), ali i ljudi, pa feng-shui.
  Vidim imate tekstove sličnih tema, kao i moje, pa ćemo ih pogledati prvom prilikom.
  Srdačan pozdrav! Danko

  OdgovoriIzbriši