Stranice

2. kol 2012.

Pokrenuti kotač

Da bismo na bilo koji način pristupili procesu promjene, neophodno je znati da nas zbunjenost u pogledu ciljeva i želja neće odvesti nikuda. Zamislimo vodeni mlin na koji pada slap vode i konstantno ga drži u pokretu. Zamislimo onda, sa suprotne strane, drugi slap vode, iz suprotnog smjera, koji će padajući na taj točak u pokretu pokušati da ga okrene u suprotnom pravcu, zaustaviti njegovo kretanje. Da, baš tako, dvije suprotstavljene sile proizvešće efekat stagnacije, zaustavljanja toka, tako da će točak stajati zbunjen, ne znajući kud i šta dalje, a to smo upravo mi u našoj borbi između suprotstavljenih želja i ciljeva.

Tek kada odredimo pravac i cilj, i isključimo jedan (neželjeni) tok vode (misli, želja, emocija), i potpuno, svim silama se predamo samo jednom toku za koji smo sigurni da želimo, i tu energiju pustimo da slobodno poteče, dobićemo pozitivan i siguran  pomak prema cilju. Jer, protiv neželjenih misli i emocija se ne vrijedi boriti i pružati otpor, samo ćemo izgubiti dragocjenu energiju a istovemeno stajati u mjestu.  Dovoljno je fokusirati misli i energiju na željeno, ne dajući energiju neželjenom, ne razvijajući osjećaj nedostatka onog što želimo. 

Primjera radi, želimo prestati sa konzumiranjem cigareta, dakle pustili smo jedan tok misli i želje - pokrenuli točak. Automatski, s druge strane pojavila se suprotna misao koja kaže "uh, teško ćeš ti izdržati bez cigarete, to je gadna navika, bićeš strašno nervozna, udebljaćeš se, kako ćeš izaći sa prijateljicama na kafu a da ne zapališ cigaretu, ma nije to tako strašno ako pušiš, možda ne trebaš odmah baciti cigarete, pokušaj samo da pušiš manje...", čime smo istog trenutka zablokirali kotač. Problem je što se sila koja nas zablokira uvijek pokaže kao nadmoćnija i dominantnija u trenutku kada nas zaustavi, jer joj u potpunosti povjerujemo i predamo joj se, čineći se suviše maleni i nemoćni pred njom. Rezultat - ponovo se vraćamo istom poroku (navici). 

Ponovo, sa istim primjerom: - želimo prestati sa konzumiranjem cigareta, imamo snažnu želju, potrebu i milion razloga koji govore u prilog tome da zaista treba odbaciti ovaj porok, počev od zdravstvenih, finansijskih, pa do činjenice da cigarete jako loše utiču na ten, ljepotu, sjaj kože, kose i sl. Dakle, imamo jak argument kojim ćemo snažno pokrenuti kotač i krenuti prema cilju. S druge strane, suprotstavlja se ista sila kao i u prethodnom primjeru, sila koja nas upozorava da smo suviše "blijedi" u toj nakani i da nećemo stići na cilj. Imamo dakle, direktan udar na naš karakter i izazov kojim ćemo se potvrditi da smo jaki ili potonuti i ostati slabi i nevidljivi. Nije lako...razmišljamo, već smo zaustavljeni i slapovi misli i želja padaju sa obje strane, držeći točak u neizvjesnosti. I dalje se odupiremo da posegnemo za cigaretom, ali sva naša energija je usmjerena ka tome, ne možemo da mislimo ni na šta drugo, jer nas uporno udara ta suprotna sila. U takvoj situaciji imamo samo dvije mogućnosti izbora, jer stagnacija će nas u dugoročnom smislu učiniti frustriranim i nervoznim, i trebamo donijeti odluku kojoj sili ćemo se nakloniti i dopustiti joj da poteče.  Kod donošenja ispravne odluke uvijek je potrebno mnogo energije, snage i volje, za razliku od prethodnog primjera gdje smo se samo prepustili jačoj sili i odustali od svoje namjere, zaključujući da je "nemoguće" istrajati. 

Trebamo se zapitati zbog čega je nemoguće postići svoj cilj, ako smo ga pravilno formulisali i krenuli prema njemu? Zašto se suprotstavljene sile pokazuju kao jače i dominantnije? Nije li to samo testiranje našeg karaktera? Šta će se desiti ako istrajemo? Idemo da vidimo...I dešava se šta? Kada jednom istrajemo, dešava se to da sa našeg karaktera spadnu sve utvare koje su bile prilijepljene kao metalna piljevina na magnet i osjetimo jasnoću vizije i bliskost cilja, uz ogromnu unutrašnju snagu i moć. To je nevjerovatan doživljaj, mi smo pobjednik koji stoji na tronu i drži zasluženu medalju visoko u zraku, a oni inferiorni dijelovi ličnosti koji su nas pokušali odvući nazad su poraženi i nadjačani. Ko jednom osjeti ukus pobjede, više mu ne pada na pamet ništa drugo osim ideje da je moguće osvojiti još visočiji vrh. Gledano kroz simboliku kotača, imaćemo veoma jak i blistav slap usmjerene energije koja nepogrešivo i snažno okreće kotač, izbacujući van ovaj suprotstavljeni tok koji neće imati apsolutno nikakvu snagu.

 Čakre - energetski vrtlozi



Kada je riječ o čakrama, one su energetski kotači koji imaju ispravan smjer okretanja kada se kreću u pravcu kazaljke na satu,  gledano spolja. Kroz čakre se mi povezujemo sa energijom univerzuma odnosno naše električno polje spajamo na izvor energije. Kada energija poteče, uvijek se javljaju sile otpora, u prirodi postoje različiti materijali sa različitim intenzitetom otpora - bakar je recimo bolji provodnik električne energije nego željezo, jer željezo ima veći otpor, zato se u električne kablove postavlja bakar kao idealan provodnik. Dakle, što je otpor manji, to je provodljivost energije bolja. U našem slučaju, otpor predstavljaju sile suprotstavljanja našoj želji i namjeri, a mi smo "materijal" koji provodi energiju. Tako, univerzum za pobjednike bira one koji imaju najbolji protok energije i takve osobe "ugrađuje" u svoju istoriju, uvijek su to harizmatične, magnetične osobe, a poznato je da su pojedini vrhunski kompozitori i umjetnici upravo svoja remek djela  primili kao nebeski dar, gdje su bili samo posrednici, adekvatni "kanali" kojima je ta energija prostrujala, jednostavno su dopustili energiji da  teče i vodi njihova čula i osjećaje.  Zasigurno ne možemo zamisliti jednog vrhunskog sportaša koji, približavajući se cilju, predaje se negativnim silama koje mu sugerišu "ti ne možeš stići na cilj, ti si bezvrijedan, to je nemoguće, odustani...", on se već unaprijed obračunao sa tim inferiornim elementima, i dopustio svojoj energiji da teče u jednom smjeru i okreće točak želje, namjere, cilja...

Uvijek kada se na putu ka nekom cilju javi opstruirajući uticaj tih negativnih silnica, mi posumnjamo u svoju sposobnost ili u vrijednost cilja, pa dođemo u iskušenje da se vratimo nazad, na već poznati teren. To oklijevanje i povlačenje nije odlika karakternih osoba niti osoba koje imaju dovoljno samopouzdanja i vjere u sebe. To je u suštini, negativan uticaj na korijenskoj čakri o kojoj sam već ranije pisala. Jer, možemo mi imati jako dobar tok misli i snažnu emociju, ali ne treba zaboraviti da pokretačka energija dolazi iz istinske veze sa životom i našeg poimanja svijeta kao sigurnog ili nesigurnog mjesta življenja. Tu je izvor naše motivacije. Ako naš stav podržava ideju da život sam treba da donese određene situacije i ljude u naž život, mi nikada nećemo biti zadovoljni ponuđenim izborom i uvijek ćemo kriviti "sudbinu" za sve što nam se dešava, a istovremeno živjeti u nadi da će biti bolje. Tačnije, uvijek ćemo biti u poziciji izabranih a rijetko u prilici da biramo. Nada je ustvari "zamišljena" tako da služi kao pomoć onima koji su se prepustili uticaju sudbine, ali je ona velika iluzija koja nas drži opijenim. Mi se tako nadamo da će se pojaviti odgovarajući partner, ali ni sami nemamo viziju kakav je on. Čekamo, jednostavno da nas neko odabere.  Kada se desi da nas odabere oženjen muškarac, mi počinjemo da vagamo za i protiv ulaska u vezu, jer nemamo jasan stav. Tu se uhvatimo u samosažaljevanju i opravdavamo sebe kako nismo dugo imali nikoga, kako nam treba malo pažnje i ljubavi i pokrenemo taj kotač. Nakon izvjesnog vremena, počnu se javljati sile protuteže, pitanja u stilu "šta dalje...ova veza nema budućnosti...ovdje samo gubim..." i tu počinjemo da stagniramo, postajemo isfrustrirani i nedefinisani u vezi s tim, a nemamo dovoljno jak argument kojim ćemo dodati energiju i vodu "na svoj mlin". Daleko od toga da je "krivac" za takvo stanje naš nepromišljeni ulazak u takvu vezu, već je glavni krivac za to problem u korijenskoj čakri koji nam daje nedostatak jasnog stava, samopouzdanja i stabilnosti. Jer, da smo imali dovoljno jasnu viziju o sebi i čvrstini svog korijena, mi bismo sigurno postupili drugačije, ali jedno je jasno - ne bismo imali dvoumljenja već bi sa smiješkom na licu isključili "prekidač" i odbili takvog udvarača.

Ovdje ne treba miješati moralne i religijske norme i sl., jer ovakve stvari apsolutno nemaju veze sa moralom, već isključivo sa osjećajem pripadnosti određenoj grupaciji, plemenu, familiji kroz koju se identifikujemo. Uzeću grub primjer, jedna prostitutka pripada toj "familiji", na bilo kom kraju svijeta, jer je njen osjećaj lične vrijednosti duboko oštećen, kroz snažan osjećaj nedostatka podrške i sigurnosti i okretanje sebi kao izvoru prihoda koji omogućava preživljavanje po svaku cijenu. Kroz takav korijenski zapis ona se prestaje identifikovati sa svojim porodičnim korijenima jer je na tom nivou došlo do "oštećenja" i kidanja, neko je iz porodice uticao na to stvaranje osjećaja nesigurnosti i nedostatka ljubavi i podrške, dolazi do bijega i okretanja samoj sebi. Ovo sam pokušala na najgrublji mogući način približiti važnost korijenske čakre, a primjera može biti bezbroj. Mi ne možemo ni zamisliti koliko je bogatstvo i snaga dobre veze sa porodicom i zato trebamo raditi na uspostavljanju odnosa sa svojim precima, ali o tome ću u narednom postu.

Nema komentara:

Objavi komentar