Stranice

4. lip 2012.

Ne koncentrirati se na cilj

OTLA princip

Da se dobro razumijemo: cilj treba postojati; ali ako se suviše snažno na njega koncentriramo, više ne zapažamo sadašnjost u njezinoj cjelini, ne ponašamo se optimalno u sadašnjem trenutku
Ne koncentrirati se na cilj
Ako se čvrsto koncentrirate na svoj cilj, to znači da zadržavate, da ograničavate svoju inteligenciju, jer više niste sposobni razmišljati jasno i opušteno. Koncentracija znači isključivanje: više ne zapažate što se događa lijevo i desno od vas, a to je sasvim očito ograničavanje vaše inteligencije. Prodavač, koji se grčevito koncentrira na sklapanje ugovora s kupcem, na vidi kupca u cjelini, on time niti sebi niti kupcu ne pravi nikakvu uslugu.

Da se dobro razumijemo: cilj treba postojati; ali ako se suviše snažno na njega koncentriramo, više ne zapažamo sadašnjost u njezinoj cjelini, ne ponašamo se optimalno u sadašnjem trenutku. Drugim riječima: mi ograničavamo naš potencijal, našu univerzalnu inteligenciju.

MOJA PRIMJEDBA:
Suviše snažno fokusiranje na cilj ima efekat makro-fotografije, gdje se jedan objekat ističe u prvi plan, dok sva ljepota  okoline pada u drugi plan i gubi se sinhronizacija objekta sa istom, odnosno stvara se otcijepljenost. Tako fiksan i nefleksibilan pristup cilju isključuje ostale segmente života i ne dozvoljava nam da uživamo u sveukupnosti i bogatstvu sadašnjeg trenutka, negirajući cjelovitost i sveprisutnost.


Posljedice toga mogu se vrlo lijepo promatrati ponajprije u sportu. Tko se grčevito koncentrira na određen cilj, taj doduše može postići izvjesne uspjehe, ali pravim šampionom vjerojatno nikada neće postati, jer je u grču. Tko je grčevit, ne može postići optimalne rezultate. Jedan je učesnik seminara na ovu temu ispričao sljedeći primjer:

On je često igrao tenis protiv svog oca. (Ja s namjerom ovdje upotrebljavam riječ “protiv”). Njegova je namjera bila, da po svaku cijenu pobijedi svog oca. On je mislio da je s obzirom na kondiciju bolji od svog oca i da ga obavezno mora pobijediti. Ali stalno je gubio. Time se naravno povećavala i njegova grčevitost. Jednoga mu je jutra bilo dosta borbe (on se borio za jedan određeni cilj: koncentrirao se na taj cilj). U sljedeći je meč ušao bez cilja da pobijedi, već jednostavno samo da bi igrao. I vidi: od tog dana više nije izgubio niti jedan meč protiv svog oca! Uvijek je pobjeđivao. A nije napravio ništa drugo, nego otpustio. Otpor i blokada su se razriješili, život je mogao teći, mogao se mijenjati iz trenutnog stanja u željeno stanje.

Ono što vrijedi za sport, vrijedi i za sva ostala životna područja. Vrijedi za menadžera, za prodavača, za nezaposlenog, za majku koja želi da njezin sin bude uspješan u školi. Svuda vlada isti mehanizam. Ako se kruti koncentrirate na jedan cilj, ograničavate svoj potencijal. Otpustite svoj cilj!

Ne sumnjajte u postizanje cilja
Sumnja potječe od mišljenja glavom i u potpunosti ograničava našu univerzalnu inteligenciju. Sumnja je suprotnost povjerenju; a bez povjerenja, naša se inteligencija ne može aktivirati. Otpustiti znači imati povjerenje; povjerenje u život, u nezamislivu mudrost, koja je prisutna u svakom čovjeku. Tko nema povjerenja, ne može otpustiti, on se mora svuda hvatati. Ovo nepovjerenje u život je jedna akcija, koja će, naravno, dovesti do reakcije. Tko nema povjerenja u život, taj ne može očekivati da će ga život nositi, da će mu činiti dobro. On time ograničava svoje mogućnosti u ogromnoj mjeri. Tko želi postići neki cilj, a istovremeno sumnja da li će mu to stvarno uspjeti, taj nema mnogo šansi za uspjeh. Ovakvom sumnjom, on blokira protok života. Zbog toga: ako usprkos takvom stavu postigne cilj, tada samo uz pomoć relativno velikog utroška energije i vremena.

Naravno da je i Isus to znao. Odgovarajuća rečenica kod njega glasi: “Ako posjedujete vjeru, ništa vam neće biti nemoguće.”

To je zbog toga tako, jer uslijed otpuštanja (vjere, povjerenja) život može teći, a naša se univerzalna inteligencija može manifestirati. Ova se univerzalna inteligencija ponekad naziva i super-inteligencijom – ili Bogom.

Sažetak:
Otpuštanje je suprotnost slabosti; ono aktivira u svakom čovjeku prisutnu nezamislivo visoku inteligenciju, a to konkretno znači:
-   Prihvatiti sadašnje stanje
-   Ne osuđivati, ne suditi
-   Ne određivati put
-   Ne boriti se protiv  trenutnog stanja  ili za 
    željeno stanje
-   Ne koncentrirati se na cilj
-   Ne sumnjati u postizanje cilja

1 komentar:

  1. Divni,divni tekstovi...tek juce sam otkrila Vas blog.Tekstovi su Vam vrlo jasni i koncizni,lagano setate po temama a gotovo sve je zastupljeno...Imam zelju da svaki tekst komentarisem da bi ste Vi jos malo pisali o temi :) ...Tesko otpustamo uverenja,bar je meni nemoguce da ih otpustim,ako ne razumem sta lezi u korenu...koje uverenje diktira sva druga...i puno sam radila da bih shvatila sta je u pozadini.Sad sam na jednoj tacki gde shvatam sta je problem,ali ga ne razumem dovoljno da bih mogla da ga otpustim,ne razumem sta ga pokrece...Veliki skok je bio kada sam shvatila da ne treba da se borim protiv sadasnjeg trenutka...tada se borimo protiv celokupnog univerzuma...Mi ne treba da menjamo postojeci vec da se "siftujemo" u drugi...Jos mi je "samo" sumnja ostala...Sumnja sa velikim "S",i sad prvi put citam o tome...

    OdgovoriIzbriši